De (alternatieve) wijzen waarop de doelen zullen gerealiseerd worden (het HOE-vraagstuk)
- Gepubliceerd in Boekhouden
- Lees 1155 keer
Plannen leggen zich niet alleen toe op het formuleren van doelstellingen, maar ook op het ontwikkelen van acties of strategieën om deze doelstellingen te realiseren. Daar draait de HOE-vraag om. Ze verwijst naar…
- …wijzen waarop middelen kunnen worden verworven, samengebracht, ontwikkeld, ingezet en aangewend om de doelen te realiseren
- …wijzen waarop de kenmerken van de organisatie en de omgeving kunnen worden veranderd, gemanipuleerd en bijgestuurd
Vooral het rationele managementperspectief hecht belang aan het selecteren van goede acties/strategieën.
Welke soorten van acties kunnen organisaties identificeren?
Deze soorten hangen samen met het karakter van de ingezette middelen, organisatie- en omgevingskenmerken. We kunnen ze herleiden tot de soorten van managementdomeinen. Er zijn dus ontzettend veel soort van acties.
Zie voorbeeld p.133!
Hoe formuleren organisaties deze acties/strategieën?
Hier verwijzen we naar specifieke methoden en technieken. We treffen weinig algemene instrumenten aan en zeer veel specifieke suggesties. We sommen enkele algemene instrumenten op.
- De identificatie van acties of strategieën aan de hand van creatieve brainstorm sessies Zie 4.2.2
- De identificatie en evaluatie van acties of strategieën aan de hand van participatief managementZie 4.2.2
- De evaluatie van acties of strategieën aan de hand van welbepaalde criteria
Dit kan worden geëvalueerd aan de hand van de SMART-criteria. Maar ook kan men ten aanzien van elkaar de acties/strategieën worden afgewogen aan de hand van snelheid waarmee ze het probleem oplossen, de prijs en de moeilijkheidsgraad. De organisatie wijst dan per criteria een score toe al dan niet met gewichten.
Criteria worden sterk geprefereerd door het klassieke, rationele managementperspectief.
- De identificatie en evaluatie van acties of strategieën aan de hand van theorieën en/of modellen
Binnen de verschillende managementdisciplines bestaan er diverse theorieën en/of modellen die inspiratie geven voor de identificatie van acties om een doel te realiseren. Een theorie/model bundelt vakkennis in een overzichtelijk, te beheersen geheel.
Het subjectieve en onbewuste karakter van gekozen acties en strategieën
Het identificeren van acties/strategieën is onderhevig aan subjectieve perceptievorming. Dit maakt de formulering, evaluatie en selectie van acties/strategieën vooral complex en weinig eenduidig. Het gedragsmatig managementperspectief besteedt veel aandacht aan de perceptievorming (↔ rationele benadering).
Er is ook een onbewust karakter naast het subjectieve karakter. Acties/strategieën zijn niet altijd het resultaat van bewuste keuzes.