BURGEROORLOG (1861-1865)
- Gepubliceerd in Geschiedenis
- Lees 993 keer
In december 1860 scheid South-Carolina zich als eerste af van de Unie. In 1861 gevolgd door 10 andere Zuidelijke slavenstaten met heel veel Afro-Amerikanen.
Er zijn 4 slavenstaten die niet scheiden van de Unie, namelijk: Kentucky, Delaware, Missouri en Maryland.
De 11 staten die scheiden vormen de ‘Confederate States of America’. De ‘Confederacy’ kreeg aan het hoofd een President, nl. Jefferson Davis met Richmond (Virginia) als hoofdstad.
In de zuidelijke slavenstaten was de slavenimport verboden maar werd slavernij als intern systeem intact gehouden. Verder zijn de rechten v/d individuele Staten beschermd, er is weinig inspraak van de overkoepelende regering v/d Confederacy.
De Confederacy bestond uit: North Carolina, South Carolina, Mississippi, Florida, Alabama Georgia, Louisiana, Texas, Virginia, Arkansas en Tennessee.
De Union bestond uit: California, Connecticut, Delaware, Illinois, Indiana, Iowa, Kansas, Kentucky, Maine, Maryland, Massachusetts, Michigan, Minnesota, Missouri, Nevada, New Hampshire, New Jersey, New York, Ohio, Oregon, Pennsylvania, Rhode Island, Vermont, West Virginia en Wisconsin
Er ontstaan spanningen op 12 april 1861 waarbij een Federale militaire basis, nl. Fort Sumter in Charleston (South-Carolina), werd beschoten door de Confederacy.
In 1861 brak de Burgeroorlog (1861-1865) uit tussen het Noorden en het Zuiden.
In het Zuiden was men van mening dat de overheid de Noordelijke industrie teveel beschermde en te weinig de belangen v/h Zuiden in oog had (vrijhandel)
Verder was er discussie over waar de klemtoon v/d uitvoerende/wetgevende macht moest liggen, was dat bij de overkoepelende regering, (Federacy) of bij de individuele staten (Confederacy)
De Noordelijke staten winnen
Het Noorden, of de Federation, bestond uit 22 staten die 23 miljoen inwoners bevatte…
Het Zuiden daarentegen bestond uit 11 staten en had in totaal maar 9 miljoen inwoners, waarvan 4 miljoen slaven.
Verder bevond 90% v/d Industrie, en net zoals de meeste grondstoffen, zich in het Noorden wat een enorm voordeel met zich meebracht voor de Oorlogsproductie…
Aangezien het Noorden zich vooral bezig hield met handel en industrie hadden ze ook een betere infrastructuur. Tijdens het hoogtepunt v/d Burgeroorlog waren er 1,5 miljoen soldaten uit het Noorden actief en 800.000 manschappen uit het Zuiden
Enerzijds kende het Zuiden een redelijk losse commandostructuur, er was geen algemene planning, maar dit hield niet tegen dat er enkele grote overwinningen waren onder leiding van Generaal Robert F. Lee.
Anderzijds beschikte het Zuiden over een betere terreinkennis aangezien de oorlog zich grotendeels afspeelde in de Zuidelijke gebieden, dit zorgde ervoor dat het Noorden ook redelijk lange bevoorradingsroutes had…verder werden de Zuiderse troepen gesteund door de plaatselijke bevolking.
In 1865 capituleerde echter het Zuiden
In 1862 had Lincoln de Emancipation Proclamation uitgevaardigd. Deze zegt dat de slavernij wordt afgeschaft in de Staten die zich hebben afgescheurd van de Unie, als ze niet terug onder federale controle staan tegen 1 januari 1863. De Emancipation Proclamation geldt dus niet voor de slavenstaten die niet in opstand waren gekomen, nl. Kentucky, Delaware, Missouri en Maryland. Dit had als bedoeling het Zuiden te breken en zich over te geven aan het Noorden.
Nadat de oorlog teneinde kwam werd in 1865 het 13de Amendement, dat een totale en permanente afschaffing van de slavernij in de Verenigde Staten inhield, aan de Grondwet toegevoegd.
Verder wordt in 1868 het 14de Amendement, dat de politieke rechten v/d voormalige slaven waarborgt, aan de Grondwet toegevoegd.
Tenslotte wordt in 1870 het 15de Amendement, dat bepaald dat het Congres noch de Lidstaten het stemrecht kunnen beperken op basis van ras, huidskleur of voormalige slavenstatus, aan de Grondwet toegevoegd.
→ de Rassensegregatie bleef echter een groot probleem tot ver i/d 20ste Eeuw