Gelijkaardige maatregelen werden genomen in St-Vincent
- Gepubliceerd in Geschiedenis
- Lees 749 keer
Men wou d.m.v. bosbehoud het uitsterven van diersoorten en de klimaatverandering tegengaan en het idyllische landschap behouden.
- De maatregelen op Mauritius, Tobago en St-Vincent hebben verschaften de motivatie en de praktische modellen voor bosaanplanting en beschermingsystemen in India.
India
Humboldt: een nieuw ecologisch concept over de relatie tussen mensen en de natuurlijke wereld > wetenschappelijke interpretatie van het gevaar van de onbegrensde menselijke activiteiten.
- § Afname van de regenval.
- § Verschillende Schotse wetenschappers ijverden voor een omvangrijk systeem voor bosbehoud. Het negeren van de problemen zou kunnen leiden tot ecologische en sociale rampen. Snelle ontbossing zou kunnen leiden tot een afname van de regenval, afname van de productie en tot slot honger.
- § Britse Oost-Indische Compagnie: de beambten legden al snel de associatie tussen ontbossing en honger. De regering reageerde niet zo snel: pas na een eerste beginnende hongersnood, namen ze maatregelen voor het behoud van het milieu.
Klimatologische veranderingen
- § Bewijs van klimatologische verandering: droogte. Verschillende wetenschappers waren er van overtuigd dat veel van de gebieden in de Tropen droger en dorder werden als een gevolg van koloniale ontbossing.
- § Het debat rond klimatologische veranderingen werd internationaal midden 1860.
- § Gedetailleerd onderzoek: de compositie van de atmosfeer zou wel eens aan het veranderen kunnen zijn > angst voor de opwarming van de aarde.
- § Wilson, 19e eeuw: was van mening dat niet alleen de omwenteling van land, de ontbossing en de irrigatie aan de basis lagen van klimatologische veranderingen, maar ook de veranderende proporties van zuurstof en koolzuur in de atmosfeer. Hij stelde dat alsook de vele diersoorten, de mens zou kunnen uitsterven door de klimatologische veranderingen.
Uitsterven van diersoorten
- § Het concept van zeldzaamheid van diersoorten en de mogelijke uitsterving was niet nieuw. (bv. uitsterven van de Dodo in Mauritius) Men had in de 17e eeuw reeds maatregelen genomen om de uitsterving van diersoorten te voorkomen.
- § Verschillende visies bv. Lyell, Darwin, Origin of Species, 19e eeuw: deze zetten verschillende pogingen in gang tot natuurbehoud: pogingen tot het wettigen van natuurbehoud door de staat; maakte de bescherming waardevoller in de ogen van de regering. Er werden verschillende maatregelen genomen ter bescherming van verschillende diersoorten.
- 19e eeuw: de vrees voor klimatologische veranderingen en het uitsterven van diersoorten had een climax bereikt. Het werd gezien als een bedreiging voor de mensheid.
Besluit:
- Regeringen nemen enkel maatregelen voor natuurbehoud als hun economie direct wordt bedreigd.
- Filosofische ideeën, wetenschap en kennis zijn niet genoeg om zulke maatregelen af te dwingen.
- Wetenschappers hebben ingezien dat enkel de klimatologische veranderingen en hun gevolgen de regering kunnen overtuigen van de wijdte van de milieucrisis.
- Ons idee over het globale milieu is er gekomen door de herbevestiging van ideeën ten volle ontwikkeld in de vorige eeuw.
- Het is spijtig dat de waarschuwingen van de wetenschapper maar laat au serieus zijn genomen.
Afbeeldingen:
- Schepen: koloniale expansie en uitbuiting van de natuur.
- Wetenschappelijke gemeenschappen: Balfour, Cleghorn, … deze gemeenschappen zijn zeer belangrijk geweest voor het natuurbehoud doorheen de 18e en 19e eeuw.
- Dodo: uitgestorven diersoort op het eiland Mauritius.
- Kings Hill Forest Act: bescherming van de bomen op het eiland St-Vincent in India. De Briste kolonisten wouden klimatologische veranderingen tegengaan.