Het arbeidersgezin
- Gepubliceerd in Geschiedenis
- Lees 1508 keer
Het burgerlijk gezinsmodel als zinkend cultuurgoed betekent dat dit model een andere inhoud had dan de voorgaande modellen en waarden en normen niet langer beperkt werden tot hun eigen stand. Hierdoor kreeg het een algemeen geldend karakter. Men streefde hierbij naar een niet-werkende vrouw, aangezien dat status gaf.
Hier ontstaat het moderne arbeidersgezin. Dit door de afbrokkeling van het gezin als productie-eenheid, het ontstaan van fabrieken met individuele contracten en de verschuiving van loonarbeid buitenhuis naar een typische mannenzaak. Er ontstaat een individualisering van de loonafhankelijkheid waarbij gestreefd werd naar het beperken van vrouwenarbeid buitenshuis door het afdwingen van loonsverhogingen en het burgerlijke gezinsideaal. Ook ontstaat er een systeem van income-pooling, waarbij elk werkend gezinslid een deel van het loon afstond aan het gezinsonderhoud. Hierbij is de vrouw de beheerder van de huishoudpot en het fatsoen.
Langzaam maar zeker ontstaat er een dalende waardering van de vrouw doordat enkel loonarbeid nog bekeken wordt als productieve arbeid.