TOTSTANDKOMING VAN DE GRONDWET
- Gepubliceerd in Geschiedenis
- Lees 848 keer
Elke lidstaat moest zijn eigen grondwet opstellen die gebaseerd was op de Declaration of Independence, waarbij de Rechten van de Mens centraal stonden.
Het stemrecht was steeds meer gebonden aan bezit. Maar in het algemeen had iedere blanke man stemrecht.
Aanvankelijk wou men geen algemene grondwet. Er was een poging in 1777, namelijk de Articles of Confederation. Dit werkte niet door gebrek aan een overkoepelende regering en belastingsinkomen omdat de Staten elkaar tegen werkten door eigen tarieven en munten.
In 1787 vond er in Philadelphia een Grondwetgevende Conventie plaats met als doel een gezamenlijke grondwet op te stellen. Daarbij bleken de tegenstellingen:
- Men had de pioniers ten westen, ten oosten had men de aristocratie- handelaars, er waren ook tegenstellingen tussen plantagehouders en pioneers
- Noord (Industrie) versus Zuid (Agrarisch)
- Kleine en grote steden
Ook op de vraag hoe groot de macht van de (federale) overheid t.o.v de lidstaten waren er verschillen, zo had je Federalisten (Washington, Hamilton) en Anti-Federalisten (Jefferson)
James Madison had het Virginia Plan opgesteld dat als voorbeeld voor de grondwet diende. Zo werd er een bicameraalstelsel voorgesteld. Verder moest er een Republikeinse nationale regering komen, met bevoegdheden om de burgers i/d lidstaten haar wil op te leggen, zo worden de buitenlandse betrekkingen, het muntwezen, het postverkeer en de in- en uitvoer allemaal bevoegdheden van de overkoepelende regering.
→ de (lid)staten krijgen eigen rechtspraak, politie en regering
De Grondwet werd door alle staten aangenomen, en George Washington wordt in 1789 de 1ste President van de VS, in 1792 wordt de US-Dollar ingevoerd.