Hoe lang duurt het om verslaafd raken aan tabak worden?
- Gepubliceerd in Gezondheid
- Lees 818 keer
Historisch gezien, onderzoekers geloofden dat het duurde ongeveer twee jaar regelmatig gebruik voor een werd tabak afhankelijk. Regelmatig gebruik is slecht gedefinieerd, maar werd over het algemeen gezien als het dagelijks roken van zelfs een paar sigaretten. Meer recent, Dr Joseph DiFranza van de Universiteit van Massachusetts een artikel gepubliceerd in september 2007 in het tijdschrift van de Tobacco Control, waarin hij stelde dat de beginnende symptomen van verslaving greep kan nemen bij tieners zo snel na een sigaret. Dr DiFranza schreef een samenvattend artikel over zijn bevindingen in de uitgave van Scientific American mei 2008 postuleren een nieuwe theorie van nicotine afhankelijkheid op basis van een aantal verrassende feiten hij en enkele collega's ontdekten (bijlage). Zij vonden dat veel tieners gemeld verslaafd raken aan sigaretten snel, zo weinig als slechts een paar sigaretten per week voor twee maanden het roken. Zelfs rokers die niet dagelijkse gebruikers waren ervaren ontwenningsverschijnselen. In feite zou een gemiddelde van slechts twee sigaretten per week neerslaan ontwenningsverschijnselen, waardoor het moeilijk voor hen om te stoppen. Onderzoekers die met laboratoriumratten vonden dat nicotine ve sigaret bezet bijna 90% van de receptoren in de hersenen en dat na twee opeenvolgende dagen blootstelling, up-regulatie van nicotinereceptoren plaatsgevonden. Dr DiFranza speculeert dat het regelmatig gebruik van tabak, of het nu maandelijks, wekelijks of dagelijks, is niet omdat de gebruiker vindt plezier in het maar echt omdat de gebruiker probeert te terugtrekking echter mild en onbewuste die sensatie kunnen onderdrukken.
DiFranza termen zijn theorie de Overgevoeligheid-Homeostasis Theory. Hij gelooft dat de directe onmiddellijke werking van nicotine is zuiver hunkering onderdrukken door de verhoogde gevoeligheid die optreedt zelfs na de eerste dosis, die alleen toeneemt met verdere doses. Dat is de sensibilisering deel van de theorie. De homeostase deel van de theorie komt in wanneer de volgende dosis nicotine onderdrukt snel hunkering en herstelt de nieuwe en aangepaste homeostatische systeem. Er zijn dus twee concurrerende systemen die in het algemeen een natuurlijk evenwicht: de drang-remming systeem en het verlangen generatie systeem. Wanneer men wordt geselectederd, de andere reageert om de selectedring tegen. Nicotine selectedert de cravinginhibition systeem. De hersenen probeert vervolgens dit evenwicht te herstellen door het selectedren van de drang-generatie systeem, wordt gevraagd een opnieuw te roken en, als een wip effect, deze twee systemen zijn voor altijd uit balans. Het verlangen-generatie systeem wordt geselectederd via verschillende zintuiglijke prikkels zoals smaak, zicht en reuk.
Ondersteuning voor deze theorie komt uit twee bronnen. Ten eerste hebben functionele magnetische resonantie imaging (fMRI) studies toonden aan dat verschillende signalen in verband met het gebruik van tabak bij rokers veroorzaken gebieden van hun hersenen aan het licht, die vervolgens worden onderdrukt nadat de persoon rookt. Ten tweede, mensen die na de drie maanden van stoppen met roken te hervatten bij ongeveer 40% van het vroegere niveau. Dit aantal verandert niet, ongeacht of de persoon opnieuw begint met roken op drie maanden of zelfs drie jaar, wat suggereert dat er een blijvende verandering in de hersenen invloed op de cravinggeneration systeem.
Echter, ex-rokers hebben geen sigaretten voor onbepaalde tijd naar hunkert. Uiteindelijk hun verlangen verdwijnt. Nieuwe aanpassingen in de hersenen voorkomen van onthouding, die werken om de cravinggeneration te remmen teneinde het evenwicht te herstellen en terug naar homeostase. Deze aanpassingen zijn in tegenstelling rokers en niet-rokers en zijn experimenteel gevisualiseerd in proefdieren voor, tijdens en na blootstelling aan nicotine.