Menu

Ik ervaar korte periodes waarin ik niet kan speak.This gebeurt meerdere keren per dag. Ik heb nooit black out, maar mijn neuroloog zegt dat ik zou kunnen worden met aanvallen. Komt dit vaker voor?

Ongeveer een derde van alle hersentumor patiënten hebben aanvallen. Deze aanvallen kunnen optreden als het eerste symptoom of kunnen voordoen maanden of jaren na diagnose van een hersentumor. Sommige soorten tumoren zijn vaker geassocieerd met aanvallen, vooral bij oligodendrogliomen. Ook sommige gebieden van de hersenen, zoals de temporale kwab, zijn meer vatbaar voor aanvallen (figuur 25).

Epileptische aanvallen kunnen worden aangemerkt als gedeeltelijke of gegeneraliseerd. Partiële aanvallen afkomstig van een specifiek gebied in de hersenen vaak het gebied rond de tumor. Een partiële aanval kan hebben motorische symptomen zoals handbewegingen of zintuiglijke symptomen zoals gevoelloosheid of tintelingen. Een eenvoudige partiële aanval niet het bewustzijn wordt gebracht; een complex partiële aanval doet afbreuk bewustzijn en de patiënt niet onthouden.

Gegeneraliseerde aanvallen betrekken zowel hersenhelften en aantasting bewustzijn. Een tonisch-clonische aanval, voorheen epileptisch insult, impliceert spasme van het lichaam, ledematen en rompspieren, en de patiënt kan ademhalingsproblemen hebben. De patiënt verliest het bewustzijn tijdens de aanval en kan worden verward na de aanval. Zwakte, spierpijn en hoofdpijn komen vaak voor na een tonisch-clonische aanval.

Status epilepticus, de voortzetting van een aanval of een reeks aanvallen, zonder weer bij bewustzijn, is een levensbedreigende aandoening. Patiënten met een status epilepticus moeten worden behandeld op een intensive care unit met intraveneuze medicatie en extra zuurstof.

Een elektro-encefalogram (EEG) kan nuttig zijn bij het bepalen of de afleveringen je ervaren bent aanvallen, maar een normaal EEG niet volledig de mogelijkheid van een epileptische aandoening elimineren. In sommige ziekenhuizen, 24 uur EEG-monitoring is beschikbaar om te bepalen of een patiënt frequente aanvallen die niet kunnen worden gedetecteerd met een standaard EEG.

Het is belangrijk om uw arts over een aanvallen te vertellen en op te merken of aanvallen worden steeds vaker of meer ernstig. Uw arts kan vaak medicijnen voorschrijven om de frequentie en de ernst van de aanvallen verminderen.

Relevante artikels

Advies nodig?

Vraag dan nu een gratis en vrijblijvende scan aan voor uw website.
Wij voeren een uitgebreide scan en stellen een SEO-rapport op met aanbevelingen
voor het verbeteren van de vindbaarheid en de conversie van uw website.

Scan aanvragen