DE STICHTING VAN MODERNE PSYCHOLOGIE
- Gepubliceerd in Psychologie
- Lees 1028 keer
Waarom ontwikkelde psychologie zich eerst in Duitsland?:
Bij het einde van de 19de Eeuw toonde de Zeitgeist in het intellectuele klimaat van Europa een bereidheid om de geformaliseerde studie van psychologie te aanvaarden. Het onmiddellijke probleem was voor de psychologie om een specifiek wetenschappelijk model op te bouwen.
In een bepaald opzicht is het vreemd dat de psychologie eerst opkwam als een formele discipline in Duitsland, terwijl het intellectuele klimaat in Engeland meer toegefelijk was ten opzichte van haar aanvaarding. Zoals we gezien hebben was het relatief homogeen model van het empirisme wijd aanvaard in Brittanië, en de natuurfilosofen onderzochten daar ook mentale associaties als geleidende agent van cognitieve en emotionele processen.
Verder, Darwins evolutionaire theorie van natuurlijke selectie had een impact die resulteerde in de verdere aanvaarding van de mogelijkheid voor de psychologie om het volledige spectrum van dierlijke activiteit te bestuderen.
Het was echter wel deze tolerante atmosfeer die er voor zorgde dat de psychologie niet loskwam van de natuurfilosofie; er was simpelweg geen nood aan een aparte discipline.
Daar tegenover, het intellectuele klimaat in Duitsland was gevarieerd; Duitse filosofie weerspiegelde deze diversiteit en was niet gericht op één enkel model van psychologisch onderzoek. Zoals eerder gezien, het voornaamste gemeenschappelijke punt van Duitse filosofische visies op de psychologie was de essentiële activiteit van de geest.
Geestelijke activiteit werd uitgedrukt in:
- De logische en metafysische systemen van rationalisme voorgesteld door Kant en Wolff
- In de onbewust gemotiveerde beweegredenen die schatplichtig zijn aan de visie van Schopenhauer en von Hartmann.
- In het mechanische model van Herbart.
- Zulke diversiteit ging de klare aanvaarding van de wetenschappelijke psychologie binnen de Duitse filosofie vooraf.
In de psychologie ontstonden er twee aparte modellen. Echter, geen van beiden was succesvol genoeg om een definitief kaderwerk van een nieuwe wetenschap te laten ontstaan.