Smaakzin
- Gepubliceerd in Psychologie
- Lees 635 keer
Gezichtsuitdrukkingen onthullen dat pasgeborenen enkele basissmaken kunnen onderscheiden:
> Zout: moet het kind gaandeweg leren appreciëren (vanaf 4 maanden)om daarna water te drinken en vast voed te gaan accepteren.
> Zoet: de spieren zijn ontspannen bij het proeven van zoet (ook de borstmelk is zoeter)
> Zuur: tuiten van de lippen
> Bitter: mondhoeken naar beneden
Heeft een overlevingsfunctie: zoete borstmelk van de moeder is het beste voor de groei en ontwikkeling, dus onmiddellijk appreciëren.
Het kindje leert snel te houden van nieuwe smaken. Zo ook wanneer het kindje allergisch is aan koemelk, dan krijgt het sojamelk toegediend en al snel prefereren kindjes deze melk over gewone melk.
Experiment in Frankrijk: Vrouwen die aan de laatste 2 weken zijn van hun zwangerschap worden gevraagd om anijs te eten of net geen anijs te eten (controlegroep). Wanneer de kindjes geboren worden en ze krijgen de geur van anijs voorgeschoteld, dan gaan de kindjes van de controlegroep in hoofdje wegtrekken in tegenstelling tot de andere kindjes.