Menu

Bespreek de rechtspraak als formele bron van het recht.

Rechtspraak kan men omschrijven als het geheel der uitspraken van de verschillende rechtscolleges.
De rechter moet altijd uitmaken wat recht is in de gegeven situatie. Hij kan dit niet steeds vinden door loutere wetstoepassing. Het komt vaak voor dat de wet niet duidelijk is en dat deze geïnterpreteerd moet worden. Hij zal hiervoor ook analogie en rechtsverfijning gebruiken.
Analogie bestaat hierin dat een wet ook toegepast wordt waarvoor hij eigenlijk niet gemaakt is en rechtsverfijning daarentegen maakt uitzonderingen op algemeen gehouden rechtsregels.
De rechter zal in sommige gevallen zonder te kunnen steunen op enige norm een toepasselijke regel moeten scheppen op grond van de rechtsprincipes en noodwendigheden van het maatschappelijk verkeer. De rechter is ook wettelijk verplicht om een uitspraak te doen.
Een rechter is ook niet verplicht om dezelfde uitspraak te doen als een andere rechter ook al staat hij hoger dan hem in gelijkaardige zaken.
Hoewel dus een uitspraak wettelijk geen algemene gelding kan hebben blijkt dat de zogenaamde constante rechtspraak toch een groot feitelijk gezag heeft. Dus in de meeste gevallen zal een rechter het zelfde oordeel vellen als zijn precedenten ook al is dit niet nodig dus algemeen bindende rechtsnormen worden afgeleid. Zo is de rechtspraak toch een formele bron van het recht.

Relevante artikels

Advies nodig?

Vraag dan nu een gratis en vrijblijvende scan aan voor uw website.
Wij voeren een uitgebreide scan en stellen een SEO-rapport op met aanbevelingen
voor het verbeteren van de vindbaarheid en de conversie van uw website.

Scan aanvragen