Menu

Cultuurrelativisme bij Protagoras: ‘When in Rome, do as the Romans do’

Protagoras (bekend Sofist inderdaad…maar dit is echt de laatste) heeft het conventionele karakter van de moraal het meest radicaal doorgetrokken en heeft er ook normatieve consequenties aan verbonden. De mens is de maat van alle dingen: alle morele onderscheidingen worden gemaakt door de mens, zodat men ook niet kan spreken van een moreel juiste handeling en een moreel onjuiste handeling van nature. Stelt dat dit ook zo zou moeten zijn, bepaalde zaken zijn gemeten naar hun consequentie beter dan andere en die consequenties zijn een sociale aangelegenheid. Wat is een moreel verantwoord leven? Dat is leven in overeenstemming met de zeden en gewoonten van de maatschappij waarin je leeft.

Twee belangrijke elementen die kenmerkend zij voor het cultuurrelativisme afgeleid uit het bovenstaande

  • Men constateert culturele verscheidenheid (Herodotus).
  • Men stelt dat een cultuur eigenlijk alleen beoordeeld zou mogen worden met de normen van die cultuur zelf (Protagoras).


Dit inzicht zal keer op keer worden hergeformuleerd maar latere denker brengen nieuwe accentueringen aan en het cultuurrelativisme transformeert langzaam aan van een kritische houding van de buitenstaander tot een perspectief dat tegenwoordig door velen wordt aangehangen.

Relevante artikels

Advies nodig?

Vraag dan nu een gratis en vrijblijvende scan aan voor uw website.
Wij voeren een uitgebreide scan en stellen een SEO-rapport op met aanbevelingen
voor het verbeteren van de vindbaarheid en de conversie van uw website.

Scan aanvragen