Geldt vrijheid van meningsuiting ook voor mensen in overheidsbetrekking?
in Wetgeving
Cliteur begint zijn hoofdstuk met het schetsen van een aantal modellen, om het probleem duidelijk te maken:Model 1: Piet is burger in een democratische…
Conclusie
in Wetgeving
Het Franse model is goed verdedigbaar voor die functies waar op het ogenblijk uniformen worden gedragen. Juist in een samenleving die diepgaand religieus…
De laïcitė en het ´geloof´ in de Verlichting
in Wetgeving
Het pan – religieus perspectief kent vele varianten. Het is dominant en vertaald zich ook vaak in het streven de meest seculiere stroming uit de Europese…
Bezwaren tegen de laïcitė. En hoe sterk zijn die?
in Wetgeving
a) Laïcitė schendt grondrechten. Op Franse scholen moeten meisjes hun hoofddoek afdoen en dat doen zij ook. Dit wordt door sommigen ervaren als een…
Multiculturalisme en dreigende desintegratie
in Wetgeving
Volgens multiculturalisten ondersteunt de religie de moraal. Laïcisten tekenen daartegen bezwaar aan. Zij gaan uit van de mogelijkheid van morele…
Verlicht cėsaropapisme
in Wetgeving
Twijfel ten aanzien van de mogelijkheid van een niet op religie gefundeerde moraal brengt sommige seculiere intellectuelen ertoe te bepleiten dat…
Argumenten tegen het multiculturalisme
in Wetgeving
Het eerste bezwaar van laicisten heeft betrekking op wat je zou kunnen noemen een principieel punt, namelijk het discriminerend karakter van de…
De botsing der perspectieven: laïcitė en multiculturalisme
in Wetgeving
Het eerste model, politiek atheïsme, vindt dus geen aanhang meer. Het vierde model, de staatskerk, is ongeschikt voor een multireligieuze samenleving. Het…