Cultuurdiversiteit
- Gepubliceerd in Sociologie
- Lees 1510 keer
Culturen worden door sociologen altijd bestudeerd in interactie met de sociale culturen. Die kijk is gekend onder het begrip cultuurrelativisme.
Cultuurdiversiteit is een feitelijke constatatie binnen een sociologische studie van cultuur.
Als we een cultuur niet alleen anders vinden, maar ook als minder beoordelen, spreken we van etnocentrisme.
Roozbeh Ahmadi Zadeh Yekta Samenvatting sociologie
Meuleman en Billiet introduceren het begrip diffuus etnocentrisme. Dit betekent dat weinig onderscheid wordt gemaakt tussen diverse groepen immigranten, waardoor ervaringen en specifieke beelden met de hele allochtonenpopulatie geassocieerd worden.
Naast interculturele diversiteit is er ook intraculturele diversiteit. Daarmee wordt het fenomeen van variaties binnen eenzelfde cultuur benoemd. We kunnen een onderscheid maken tussen de dominante cultuur, subcultuur en tegencultuur
De dominante cultuur vormt de gemene deler en verbindt subculturen door culturele elementen die behoren tot de dominante cultuur.
Een tegencultuur zoekt geen enkel compromis met de dominante cultuur. Men weigert zich neer te leggen bij de dominante cultuur.
Enerzijds kan de variatie in subculturen te wijten zijn aan het gegeven dat er steeds verschillende generaties samenleven, die op andere momenten van het grotere historische verhaal van een gemeenschap zijn gesocialiseerd.
Anderzijds zijn er intraculturele verschillen naargeleng regio, sociaaleconomsiche staus, levensbeschouwing en geslacht.