De sociologie als satire of het contingente als leidraad.
- Gepubliceerd in Sociologie
- Lees 1167 keer
-> Individualistisch uitgangspunt: de samenleving= opstelsom van individu‟s.
De maatschappij kan beschreven worden als sciensefiction.( het contingente: de wereld had ook anders kunnen zijn). Een goed voorbeeld daarvan is Samuel Butler met erwhon. Het vertelt het verhaal van victoriaanse engeland waarin alles omgekeerd is, uurwerken verboden, machines beperkt,enz...
1. Het mattheus-effect
ROBERT MERTON:
- Mensen die we bevoorrechten zijn als bevoorrecht.
- Mattheus-effect: veel voorkomend sociaal fenoneem ->vernoemd naar bijbel
- Wetenschappers die een reputatie hebben opgebouwd zullen met verder werk hun reputatie gemakkelijker kunnen vergroten dan onbekende wetenschappers.Bekende wetenschappers krijgen dus ook betere kansen dan anderen.
- Invloed op wetenschap: de ideeën in een wetnschap worden dus makkelijker beïnvloed door bekende wetenschappers en zo blokkeert het de vooruitgang en vernieuwing van ideeën.
- Bekend voorbeeld: overheidsuitgaven
2. Onbedoelde gevolgen
-> gevolgen van redelijk handelen
- Uit de theorie van Robert Merton blijkt dat individueel handelen vaak onbedoelde gevolgen heeft die leiden tot perverse effecten.
- Het is redelijk handelen om wat een bekend wetenschapper zegt als waarheid te beschouwen. Door dat redelijk handelen is er een onbedoeld gevolg dat de wetenschap kan afgeremd worden.
- Die effecten zijn een complex samenspel van verschillende individuele bedoelingen en motieven, zij zijn een belangrijk onderdeel van het sociale of van de sociale werkelijkheid.
KARL POPPER
- Studie van onbedoelde effecten om de sociologie te verklaren