Onderzoeksdeelnemers bij kwalitatief onderzoek
Participanten: Deelnemers aan en kwalitatief onderzoek.
-Wanneer opdrachtgevers precies aangeven wat zij onderzocht willen hebben, liggen de onderzoekseenheden vast.
-Reflecteren op welke wijze in verhouding staat met andere projecten om de reikwijdte van de conclusies van het onderzoek na te gaan.
-Wanneer er in kwalitatief onderzoek een steekproef moet worden getrokken, worden uit de doelpopulatie gericht eenheden geselecteerd die bepaalde kenmerken representeren.
= doelgerichte selectie = doelgerichte steekproeftrekking
1 > de keuze van een typische eenheden mag wanneer het onderzoek gericht is op ‘gemiddelde’. De keuze voor een extreme eenheid biedt mogelijkheid om te leren van een ongewone situatie.
2 > Andere strategie voor doelgericht onderzoek is maximale variatie. Het is de bedoeling van deze werkwijze dat de diverse uitingsvormen van een verschijnsel in de steekproef terecht komen. Door selectie met grote verschillen hopen ze de daarmee samenhangende verschillen in reacties te kunnen onderzoeken.
3 > theoretical sampling = theoretische selectie. Vorm van doelgerichte steekproeftrekking waarbij onderzoekers eenheden selecteren op basis van hun potentiële bijdrage aan de analyse. Cyclisch proces! Onderzoekers kiezen eenheden en analyseren de daarbij verzamelde gegevens > weer nieuwe eenheden gezocht etc. De strategie bestaat uit actief zoeken naar uitzonderingsgevallen, naar falsificatie.
> Saturation; het punt van verzadiging waarbij een onderzoeker kan stoppen met dataverzameling en selectie van eenheden. Ze krijgen uit analyse dan geen nieuwe informatie.
De werving van participanten voor kwalitatief onderzoek doet een beroep op de creativiteit van onderzoekers. > advertenties, naar plaatsen waar ze denken hun doelgroep te vinden, hulpverleners of verenigingen vragen te helpen.
-Sneeuwbal/netwerk-methode; dan proberen onderzoekers via de eerste deelnemers namen te krijgen van anderen die zij ook kunnen benaderen. Dit is dan de selectie/wervingsstrategie. > veel bij gevoelige onderwerpen/ moeilijk bereikbare groepen.